Sign Up Login

ΔΕΗ: Λιγότεροι οι οφειλέτες, σταθερές όμως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ειδήσεις - Ελλάδα
Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2015 11:32

Μειώθηκαν οι αφειλέτες της ΔΕΗ, αλλά όχι το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σε 2.100.000 υπολογίζονται σήμερα όσοι χρωστούν στην επιχείρηση, δηλαδή σημαντικά λιγότεροι από τους 2.500.000 που καταγράφονταν πριν από λίγους μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπογραφής ενεργειακών δανειακών συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), αν και ο αριθμός τους μειώθηκε σημαντικά, η επιχείρηση εξακολουθεί να μετράει τις ίδιες ανεξόφλητες οφειλές, δηλαδή περίπου 2,2 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το σχήμα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και στην προοπτική να περάσει σε μια ανεξάρτητη εταιρεία του Δημοσίου με τα πάγιά του, ο κ. Παναγιωτάκης υπογράμμισε ότι «η ΔΕΗ θέλει τα πάγιά της, αλλιώς θέλει ισοδύναμα οικονομικά αποτελέσματα» ως αντιστάθμισμα στα 200 εκατ. ευρώ που της αποφέρει ο ΑΔΜΗΕ.

Πάντως, τον τελευταίο λόγο τον έχει η κυβέρνηση, η οποία κάνει και τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Άλλωστε και ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως τελικά «θα συμφωνήσουμε» με ό,τι αποφασίσει ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ.

Για την τιμολόγηση των βιομηχανικών πελατών της ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης επεσήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Έχουμε επεξεργαστεί τα τιμολόγια με βάση το οριακό κόστος» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι σε 15 ημέρες το θέμα θα έχει κλείσει. Όπως υποστήριξε, οι περίπου 40 βιομηχανίες φαίνεται ότι αποδέχονται τις προτάσεις της ΔΕΗ.

Για την περίπτωση της Αλουμίνιον της Ελλάδας, η ΔΕΗ την αντιμετωπίζει ξεχωριστά. «Αν σε τρεις μήνες δεν έρθουμε σε συμφωνία, θα πάμε σε διαιτησία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Για τη ΛΑΡΚΟ δήλωσε ότι η ΔΕΗ θα συντονιστεί με την Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο προκειμένου να βρεθεί λύση. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί «να καταναλώνει χωρίς να πληρώνει».

Για την αύξηση στα αγροτικά τιμολόγια, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι οι θεσμοί δεν επιμένουν. Η απογραφή τους από τη ΔΕΗ ολοκληρώνεται προκειμένου να διαφανεί πόσοι από όσους απολαμβάνουν χαμηλότερες χρεώσεις είναι πράγματι αγρότες. Τα σχετικά ερωτηματολόγια έχουν απαντήσει 160.000 δικαιούχοι, ενώ 30.000 δεν έχουν αποστείλει τις απαντήσεις τους στην επιχείρηση.

Στο περιθώριο της υπογραφής ενεργειακών δανειακών συμβάσεων με την ΕΤΕπ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στα προαπαιτούμενα της ενέργειας και επέρριψε την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στους δανειστές. «Εμείς είμαστε μέσα στο χρονοδιάγραμμα» σημείωσε.

Σχετικά με τον Διαχειριστή Ενιαίου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι εκτός από την ελβετική εταιρεία Fluxys και την ιταλική Snam, ενδιαφέρον για την απόκτηση του 17% υπάρχει και από ελληνικό επενδυτικό σχήμα.


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2594
mod_vvisit_counterΧτες2260
mod_vvisit_counterΕβδομάδα10384
mod_vvisit_counterΠροηγ. Εβδομάδα16148
mod_vvisit_counterΜήνας49438
mod_vvisit_counterΠροηγ. Μήνας80102
mod_vvisit_counterΣυνολικά10499332

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση