Sign Up Login

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στις αγορές τους για το Πάσχα
Ειδήσεις - Ελλάδα
Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2015 09:48

Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).

Τα ελληνικά σφάγια αμνοεριφίων να φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τιρκουάζ και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».

Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης να φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα σήμανσης, χρώματος τιρκουάζ, καθώς και σφραγίδα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.

Τα σφάγια που προέρχονται από τρίτες χώρες να φέρουν σφραγίδα σήμανσης χρώματος καφέ, να αναφέρεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός της εγκατάστασης.

Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 έως -20 C. Η έκθεση των σφάγιων αμνοεριφίων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του χώρου του καταστήματος πώλησης.
Απαγορεύεται η πώληση συκωταριών και εντέρων που έχουν αποψυχθεί, ενώ οι νωπές συκωταριές και τα έντερα δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και στα έντομα. Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.
Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
Η αγορά και η φόρτωση κρεάτων σε μη επιτρεπόμενα μέσα μεταφοράς (Ι.Χ. φορτηγά κ.λ.π.) από πελάτες των επιχειρήσεων είναι παράνομη και η ευθύνη βαραίνει και τους προμηθευτές, οι οποίοι οφείλουν να ελέγχουν την καταλληλότητα του μεταφορικού μέσου.
Αναγραφή σε όλα τα εμπορικά έγγραφα (δελτία αποστολής - τιμολόγια) τη χώρα προέλευσης των κρεάτων με ευθύνη του αγοραστή και του πωλητή.
Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.
Τα αυγά πρέπει να πωλούνται με κέλυφος χωρίς ρωγμές, καθαρά, στεγνά, απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές και να μην διατίθενται εκτεθειμένα στην ηλιακή ακτινοβολία.
Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν τον αριθμό έγκρισης του ωοσκοπικού κέντρου και την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, η οποία δε μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ημέρα της ωοτοκίας.
Επίσης, πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η κατηγορία του αυγού (Α-Β κ.λ.π.), τα πλήρη στοιχεία με τη διεύθυνση του παραγωγού ή το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα2605
mod_vvisit_counterΧτες2260
mod_vvisit_counterΕβδομάδα10395
mod_vvisit_counterΠροηγ. Εβδομάδα16148
mod_vvisit_counterΜήνας49449
mod_vvisit_counterΠροηγ. Μήνας80102
mod_vvisit_counterΣυνολικά10499343

Έχουμε 47 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση