Sign Up Login

Συνεδρίαση στον αέρα: Άλλα σχεδίαζε και άλλα βρήκε μπροστά του ο Δήμαρχος
Ειδήσεις - Τοπικές
Παρασκευή, 25 Αύγουστος 2017 10:05

alt

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή χθες στο δημοτικό συμβούλιο της Λαμίας. Από γκάφα σε γκάφα από την αρχή μέχρι το τέλος, θεωρώντας ότι θα μπορέσει με τη χρήση κατασταλτικών μηχανισμών να πάρει την πολυπόθητη απόφαση καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση άρχισε πλέον να ακυρώνει τις αποφάσεις του.

Μέχρι τη μία τα ξημερώματα συνεχίστηκε το απίστευτο παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και πίσω του ο δήμαρχος καθώς η μία μετά την άλλη από τις επιλογές του έπεφταν στο κενό και μάλιστα με ιδιαίτερα μεγάλο θόρυβο. Το σκηνικό της έντασης που προσπάθησε να δημιουργήσει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μετατράπηκε σε πυροτεχνήματα αφού δε στάθηκε ικανό να κουβαλήσει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου την αστυνομική δύναμη, όπως άλλωστε είχαν υπολογίσει. Εκεί που θεωρούσαν ότι πρόκειται για διαδικαστικού χαρακτήρα υπόθεση η πρόσκληση της αστυνομίας και την θεωρούσαν επίσης ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του ίδιου του προέδρου, βρέθηκαν απέναντι σε τείχος καθώς το μόνο που χρειάστηκε να φτάσει μέχρι το δημαρχείο ήταν το βιβλίο συμβάντων για να γραφτούν τα παράπονα της ηγεσίας του δήμου για κάθε μελλοντική χρήση. Οι κούφιες απειλές του προέδρου στη συνέχεια ότι θα προχωρήσει σε προσφυγές στον Εισαγγελέα έδειξαν να μην έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα καθώς είναι γνωστό ότι οι Εισαγγελείς συνήθως ασκούν ποινικές διώξεις και δε διευθύνουν τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων.

Παραβιάζοντας κάθε θεσμική πρόβλεψη ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου απειλούσε από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ την ίδια ώρα ακόμη και οι πιο σκληρές απειλές έπεφταν στο κενό. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διέκοψε για 10 λεπτά αρχικά τη συνεδρίαση αλλά αυτή η διακοπή ήταν για 2 ώρες, χωρίς να νιώσει την ανάγκη να πάρει τουλάχιστον την έγκριση του ίδιου του συμβουλίου. Ενδεικτικό του κλίματος αλλά και όλου αυτού του σχεδίου είναι το γεγονός ότι ο δήμαρχος προσπάθησε να μετριάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας επίθεση φιλίας απέναντι στους συμβασιούχους που ο ίδιος είχε υπογράψει την απόλυσή τους.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο ίδιος ο δήμαρχος προσπάθησε να επαναφέρει στο προσκήνιο τη σκανδαλολογία του παρελθόντος ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος έδειξε να απορεί ακόμη και με τις κινήσεις της δικαιοσύνης να ξεκαθαρίζει τις υποθέσεις που είχαν παραπεμφθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή στη δικαιοσύνη. Η μοναδική του δικαιολογία ήταν ότι τώρα ήρθαν κάποια χαρτιά στο γραφείο του, θέλοντας δήθεν να εξαιρέσει τον εαυτό του από την οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη για όλες αυτές τις εξελίξεις. 

Το δύσκολο περιβάλλον για τη δημοτική αρχή στην πορεία ανάθεσης των σκουπιδιών σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία δημιουργήθηκε με την ανακοίνωση της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκηση, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η απόφαση της οικονομικής επιτροπής και επομένως δεν υπάρχει καμία εξέλιξη καθώς οι προσπάθειές της έχουν πέσει στο κενό. Γνώριμος τρόπος αντίδρασης για τη δημοτική αρχή ήταν η αναφορά της ότι θα απευθυνθεί στην επιτροπή του άρθρου 152 για να ακυρωθεί η απόφαση. 

Ιδιαίτερα ψηλά ανέβηκαν οι τόνοι απ' όλες τις πλευρές της μειοψηφίας σε ό,τι αφορά το θέμα της παρουσίας της αστυνομίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μάλιστα σε κάποια στιγμή απειλήθηκε ακόμη και μήνυση κατά των αστυνομικών, γεγονός που ανάγκασε πλέον τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να υποσχεθεί ότι είναι διαδικαστικό θέμα η απομάκρυνσή τους. 

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά οι αστυνομικοί που βρέθηκαν τετ-α-τετ με τον πρόεδρο και τον δήμαρχο ζήτησαν και από τους δυο -και κυρίως από τον πρόεδρο- να τους κατονομάσει ταραξίες και να υποβάλει τις σχετικές μηνύσεις για να κινηθεί η διαδικασία. 

Τόσο ο πρόεδρος όσο και ο δήμαρχος ζητούσαν από τους αστυνομικούς που είχαν ανοιχτή γραμμή με την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών της Λαμίας να προχωρήσουν στην αυτόφωρη διαδικασία, πράγμα το οποίο δεν αποδέχονταν οι αστυνομικοί, οι οποίοι απλά κατέγραψαν τα παράπονα και λίγο αργότερα αποχώρησαν καταρρίπτοντας ευθύς εξαρχής την αισιοδοξία της δημοτικής αρχής κυρίως και του προέδρου ότι δηλαδή με την παρουσία των αστυνομικών οργάνων θα μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία της συζήτησης ενός ακανθώδους θέματος. 

Θρίλερ με βόμβα 

Ειδοποίηση ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα ανάγκασε το δημοτικό συμβούλιο σε νέα διακοπή, έτσι ώστε οι αστυνομικοί να έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν το χώρο για να μπορέσει μετά από συγκεκριμένη ώρα να επανέλθει το δημοτικό συμβούλιο. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα πιστοποιείται από τους αστυνομικούς ότι δεν υπάρχει εκρηκτικός μηχανισμός και ότι πρόκειται για φάρσα και έτσι λοιπόν ξεκινά το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία με την εξέλιξη της ψηφοφορίας. 

Παρέμβαση εργαζομένων 

Οταν οι δημοτικοί σύμβουλοι επανήλθαν στα έδρανα και η διαδικασία προχώρησε στην ψηφοφορία οι συμβασιούχοι του ΠΟΕ ΟΤΑ και ο σύλλογος των εργαζομένων παρεμβαίνει με συνθήματά του και καταλαμβάνει την αίθουσα. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανακοινώνει διακοπή μιας ώρας ενώ όταν επανήλθε στη συνέχεια η κατάληψη της αίθουσας συνεχίστηκε με συνέπεια να ανακοινωθεί διακοπή του συμβουλίου για σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Θρίλερ με την αστυνομία

Σύμφωνα με πληροφορίες στα βασικά σχέδια του δημάρχου ήταν η εκκένωση της αίθουσας από τους απολυμένους συμβασιούχους κυρίως μέσω της αστυνομίας. Ο κ. Σταυρογιάννης αλλά και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Χαλβαντζής μετά την πρώτη προσχηματική διακοπή των 10 λεπτών κάλεσαν την αστυνομία την οποία μάλιστα ενημέρωσαν ότι συντελούνται αδικήματα στα πλαίσια του αυτοφώρου. Είναι χαρακτηριστικό πως η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας έχοντας σαφώς ανοιχτή γραμμή με την εισαγγελία πλημμελειοδικών Λαμίας εκτίμησαν διαφορετικά την κατάσταση με συνέπεια να ενημερωθεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος ότι πρόκειται για αδικήματα τα οποία διώκονται κατ’ έγκλιση, καλώντας τους να υποβάλλουν σχετικές προσωπικές μηνύσεις. Υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στους αστυνομικούς και τη δημοτική αρχή και όλο αυτό το σκηνικό δεν οδηγήθηκε σε μηνύσεις καθώς εκτιμήθηκε από την πλευρά του προέδρου ότι κάτι τέτοιο δε θα ήταν το στοιχείο εκείνο το οποίο βόλευε. Έτσι λοιπόν οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μεταφέρουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το βιβλίο συμβάντων όπου κατεγράφησαν κάποιες εκδοχές γεγονότων από τον ίδιο τον πρόεδρο ενώ παράπονα κατέγραψε και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Τελώνης ότι κάποιοι εκ των συμβασιούχων, αόριστα, εξέφρασαν προσβλητικές εκφράσεις, τις οποίες μάλιστα ανακοίνωσε μετά από λίγο και ο ίδιος ο πρόεδρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική αρχή εμφανώς έχασε την ψυχραιμία της καθώς βρέθηκε έξω από το προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με συνέπεια στη συνέχεια ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να ανακοινώνει ακόμα και απειλητικά τις προθέσεις του, ότι δηλαδή σε νέες παρεμβάσεις θα διακόψει τη συνεδρίαση και θα κατευθυνθεί στον εισαγγελέα για να ζητήσει επέμβαση των «δημοσίων δυνάμεων» όπως είπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης ζήτησε την απομάκρυνση των αστυνομικών και τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις όπου το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να πάρει αποφάσεις εν μέσω πολλαπλών εντάσεων.

Ο δεύτερος γύρος

Όταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου μετά την κατάληψη της αίθουσας από τους απολυμένους συμβασιούχους διακόπτει για τρίτη φορά τη συνεδρίαση, αυτή τη φορά για μία ώρα, οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επιχείρησε να κάνει πράξη την απειλή του ζητώντας την παρέμβαση Εισαγγελέα. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ενδιάμεσα από μέλη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου ότι δηλαδή η συνεδρίαση θα συνεχιστεί με την παρουσία Εισαγγελέα δεν επιβεβαιώθηκαν καθώς δύο ώρες μετά περίπου επανήλθε μεν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου διαπιστώνοντας τη συνέχιση της κατάληψης και ανακοίνωσε την διακοπή της συνεδρίασης για σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Τι σχεδίαζαν, τι άλλαξαν

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος είχαν ακουμπήσει όλες τους τις ελπίδες στην παρέμβαση είτε της αστυνομίας είτε του Εισαγγελέα. Όταν όμως και από την αστυνομία αλλά και από την Εισαγγελία κατατέθηκαν διαφορετικές εκτιμήσεις η δημοτική αρχή βρέθηκε έξω από τα νερά της. Ο δήμαρχος εμφανώς θυμωμένος προσπαθούσε να συγκρατήσει το θυμό του καθώς έβλεπε ότι τα σχέδια καταρρέουν το ένα μετά το άλλο, ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου έφτασε ακόμη και σε απειλητικά επίπεδα χωρίς όμως στο τέλος να επιβεβαιώνονται οι απειλές που δημόσια είχε εκφράσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες όλο το προηγούμενο 48ωρο η δημοτική αρχή είχε κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση ήταν να πείσει τους απολυμένους συμβασιούχους να μην βρεθούν στην αίθουσα και η δεύτερη κατεύθυνση ήταν να πείσει όλους τους δημοτικούς συμβούλους να είναι παρόντες για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 21 θετικών ψήφων που χρειάζονται για να εγκριθεί η αδυναμία του Δήμου για την εκτέλεση της αποκομιδής με ίδια μέσα. Μάλιστα ιδιαίτερα προς τους δημοτικούς συμβούλους εκτός από τις κατευθύνσεις που είχαν δοθεί για να μην απουσιάζουν και να είναι συνεχώς παρόντες, ενδιάμεσα έγινε «πολλαπλό πολιτικό μασάζ» καθώς αρχικά είχαν δοθεί οι διαβεβαιώσεις ότι θα τελειώσουν νωρίς, χωρίς όμως αυτό να επιβεβαιώνεται. Μάλιστα δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας έλεγε με έμφαση ότι «είμαστε αποφασισμένοι και μέχρι τις 9 η ώρα το πρωί να μείνουμε εδώ, να φύγουμε όμως με απόφαση». Το γεγονός ότι δεν επιβεβαιώνεται αυτό το σκηνικό ήδη έχουν προκληθεί εντάσεις και αντιδράσεις μεταξύ των δημοτικών συμβούλων και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί σήμερα.

Εκείνο που επίσης άλλαξε το κλίμα είναι ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ακύρωσε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για απευθείας ανάθεση, προβάλλοντας ουσιαστικά δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι δεν προϋπήρχε η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου περί αδυναμίας αποκομιδής των απορριμμάτων με ίδια μέσα, την οποία επιδιώκει να πάρει σ’ αυτή τη φάση η δημοτική αρχή και ο δεύτερος λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο θέμα δεν εντάσσεται σε εκείνα που έχουν σχέση με κατεπείγουσες περιπτώσεις και πως οτιδήποτε θα έπρεπε να πάει με τις διαδικασίες του ανοιχτού διαγωνισμού.


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

Έχουμε 55 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση