Sign Up Login

Δείλιασε από στις ευθύνες της και έφυγε νύχτα η διοίκηση της ΠΕΛ
Ειδήσεις - Τοπικές
Τετάρτη, 13 Ιούλιος 2016 20:08

altΈτρεχαν να πιάσουν στασίδι κάνοντας πολιτικές συμμαχίες ακόμα και με τον διάβολο. Έκλειναν τα αυτιά τους στα προβλήματα και πίστευαν ότι ένα αόρατο χέρι θα τα λύσει. Τώρα στα πρώτα λιγοστά μποφόρ προτιμούν να εγκαταλείψουν το καράβι μεσοπέλαγα και να φορτώνουν ευθύνες σε αυτούς που εγγυήθηκαν τον διορισμό τους…. Τόσο σύντομη παραίτηση δεν υπάρχει στον ορίζοντα σαν αυτή του ΔΣ της Έκθεσης Λαμίας.

Φοβήθηκαν δείλιασαν και προτίμησαν να παραιτηθούν ρaltίχνοντας πίσω του και πολιτικό ανάθεμα ακόμα και στους πολιτικούς τους εγγυητές επιβεβαιώνοντας μια παροιμιώδη ανικανότητα να διαχειριστούν συνήθη πράγματα.

Όλο το παρασκήνια γιατί έφυγε νύχτα η διοίκηση τη ΠΕΛ αφού δείλιασε μπροστά στις ευθύνες της.

Αναλυτικό ρεπορτάζ με αποκαλύψεις και προεκτάσεις

 

Πριν από λίγο διάστημα έτρεχαν δεξιά και αριστερά για να πάρουν μία θέση στην έκθεση της Λαμίας. Παίζονταν ακόμα και εσωτερικοί συσχετισμοί για την κατανομή των θέσεων. Τώρα εγκαταλείπουν βιαστικά το καράβι της ΠΕΛ μπροστά στις πιθανές ευθύνες και θέλουν να τα φορτώσουν στα αρμόδια Υπουργεία.

Ειδικότερα μπροστά στο ενδεχόμενο να ασκηθούν ένδικα, μπροστά στο ενδεχόμενο να σφραγιστούν ακόμη και οι τραπεζικοί λογαριασμοί για οφειλές της έκθεσης Λαμίας η ηγεσία της έκθεσης προτίμησε να φύγει νύχτα. Την περασμένη Δευτέρα αποφάσισε να υποβάλει τις παραιτήσεις της. Και βεβαίως απορίας άξιο είναι το γεγονός πως παραιτούνται εκπρόσωποι φορέων εκτός από τα τέσσερα μέλη που διορίστηκαν από την κυβέρνηση.

Πίστευαν ότι το αρμόδιο υπουργείο θα άνοιγε τους κρουνούς της χρηματοδότησης και πιθανά προς αυτή την κατεύθυνση να είχαν και σχετικές διαβεβαιώσεις αλλά ωστόσο διεπίστωσαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Εκεί που θα έπρεπε να αναζητήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία με τις μεθόδους της λογιστικής και της ελεγκτικής πίστευαν ότι θα τους προσφέρουν τα πάντα στο τραπέζι. Όταν είδαν τις δυσκολίες τις οποίες δεν ήθελαν να υπολογίζουν πριν την ανάληψη των καθηκόντων προτίμησαν να φύγουν προσβάλλοντας συγχρόνως πολιτικά και όλους αυτούς που εγγυήθηκαν για να βρεθούν σε αυτές τις θέσεις.

Αμέσως μετά τη διοργάνωση της έκθεσης Λαμίας κατάλαβαν το μέγεθος των ευθυνών τους, ιδίως πρόεδρος της διοίκησης, καθώς ο ίδιος φέρεται να εκπροσωπεί και δεσμεύει με την υπογραφή του το ΔΣ της Έκθεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκαν συναντήσεις και επαφές με τον δήμαρχο της Λαμίας απ' όπου πήρε το πράσινο φως για αυτή την κίνηση. Συγχρόνως οι πληροφορίες σημειώνουν ότι υπήρξαν συναντήσεις και επαφές με βουλευτές του ΣυΡιζΑ όπως επίσης εξελίχτηκαν και κινήσεις από βουλευτές του ΣυΡιζΑ για παράδειγμα του κ. Καραναστάση να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο θέλοντας να πείσει για το δήμαρχο Λαμίας να αποτρέψει τις παραιτήσεις. Μπροστά στο ενδεχόμενο να έχουν αστικές και ποινικές ευθύνες για τη διαχείριση των υποθέσεων προτίμησαν να επιρρίψουν τις ευθύνες στο αρμόδιο υπουργείο για δήθεν να εγκατάλειψη και να αναχωρήσουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιστολή τους χρησιμοποιούν σαν τεκμηρίωση πράγματα τα οποία ήταν αυτονόητα και γνωστά σε ό,τι αφορά την έκθεση της Λαμίας. Γνώριζαν ή τέλος πάντων όφειλαν να γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση της ΠΕΛ που είναι πανθομολογούμενη, τις οφειλές της και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι υπάρχουν οφειλές εκτός από τους ιδιώτες σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Άλλωστε αυτά είναι γνωστά εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα . Το διαπίστωσαν άλλωστε και στην πρόσφατη προσπάθεια για την έκθεση της Λαμίας οπού κατάλαβαν ότι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να διαχειριστούν οικονομικές υποθέσεις της έκθεσης καθώς κάθε ευρώ που θα πήγαινε στο ταμείο δεν θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν στο βαθμό που οι οφειλές πιθανόν να ξεπερνούν και το μισό  εκατομμύριο € .
Χαρακτηριστικό είναι ότι όσο καιρό ήταν στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας προσπάθησαν πάρα πολύ απλά να επικεντρώσουν το ελεγκτικό τους ενδιαφέρον στην κατεύθυνση ότι θα έπρεπε κάποιος τρίτος να κωδικοποιήσει και να συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία όταν ήταν γνωστό ότι η θητεία της προηγούμενης διοίκησης είχε λήξει προ πολλού. Έτσι τώρα προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τους διόρισαν και κυρίως στην ηγεσία του υπουργείου όταν ακόμη και με τον ορισμό των προσώπων υπήρχε άτομο στο ΔΣ το οποίο δεν είχε καμία σχέση όχι με την έκθεση αλλά ούτε καν με τη Λαμία και τη Φθιώτιδα και βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν εμφανίστηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της έκθεσης.

Προβληματισμός
Το δικαίωμα σαφώς της αυτοδιάθεσης ειδικά για τα 4 πρόσωπα τα οποία είχαν οριστεί με κυβερνητική απόφαση είναι δεδομένο. Άλλωστε οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί το ρόλο αυτό και με κάθε τρόπο τον επιδίωξαν καθώς δεν εξέφραζαν κάποιο φορέα αλλά τη θέληση τη βούληση και την πολιτική εκπροσώπηση του αρμόδιου υπουργείου .

Ο προβληματισμός που κυριαρχεί ωστόσο είναι για τα μέλη που είναι εκπρόσωποι φορέων όπως για παράδειγμα εκπρόσωπος του Δήμου ο κ. Χαλβατζής, εκπρόσωπος της περιφέρειας ο κ. Καραγιάννης και εκπρόσωπος του επιμελητηρίου ο κ. Σκαρής. Είναι σαφέστατο ότι αυτές οι εκπροσωπήσεις έχουν πολιτικό περιεχόμενο έχουν σχέση με τους φορείς καθώς οποιοδήποτε ζήτημα παραίτησης είναι υπόθεση φορέα και επομένως σε κάθε περίπτωση όπως ορίζεται από την υφιστάμενη νομοθεσία θα πρέπει να αντικατασταθεί γεγονός το οποίο σημαίνει ότι πλέον το αρμόδιο υπουργείο είναι υποχρεωμένο στη θέση των τεσσάρων παραιτηθέντων ως έγκριτοι πολίτες της περιοχής να τοποθετήσει άλλους. Παραμένει άγνωστο αν οι φορείς τους δηλαδή ο δήμος, η περιφέρεια και το επιμελητήριο επέλεξαν μια τέτοια τακτική παραιτήσεων. Γίνεται σαφές όμως ότι ως εκπρόσωποι των φορέων δεν θα είχαν ουδεμία ευθύνη κάτι που άλλωστε θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος της έκθεσης.

Κίνηση που δικαιώνει τον Γρανίτσα
Παραίτηση και φυγή τόσο σύντομα από μία θέση που οι ίδιοι διεκδίκησαν εκτός από το γεγονός που δηλώνει πολιτική ατολμία εκτός από το γεγονός ότι προσβάλλει τους πολιτικούς ταγούς της περιοχής που έκαναν το πολιτικό προξενιό Ουσιαστικά η κίνηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη διοίκηση του Γιάννη Γρανίτσα η οποία παρά τις δυσκολίες παρέμενε στη θέση της μέχρι την τελευταία στιγμή παρακαλώντας για την αντικατάσταση της ουδέποτε όμως εγκατέλειψε το καράβι πράγμα το οποίο συνέβη σε αυτή τη φάση και στην πρώτη λανθάνουσα τρικυμία .

Πολιτικό πρόβλημα στο ΣυΡιζΑ
Χαρακτηριστικό είναι ότι στελέχη του ΣυΡιζΑ μεταξύ των οποίων και η κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση εκτός από τις ευλογίες στη συγκεκριμένη διοίκηση είχαν ασκήσει και πιέσεις έτσι ώστε η κίνηση αυτή να αποτυπώνει μια πολιτική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν και να παντρεύει Δήμο και Επιμελητήριο προς όφελος της εξυγίανσης της ΠΕΛ.

Η σύντομη πορεία τους και η παραίτηση τους σε κάθε περίπτωση δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για το ΣυΡιζΑ καθώς και στην κεντρική πολιτική σκηνή επιρρίπτονται ευθύνες από τους παραιτηθέντες αλλά και οι προσπάθειες οι οποίες έγιναν από κοινοβουλευτικούς ταγούς της περιοχής να αποτρέψουν την παραίτηση δεν έπιασαν τόπο. Έτσι λοιπόν οι παραιτήσεις δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα για το ΣυΡιζΑ στην περιοχή εκτός από το γεγονός ότι μείζον πολιτικό θέμα δημιουργείται και για όλους αυτούς που κλήθηκαν να συμπράξουν σε μια κατεύθυνση εξυγίανσης της ΠΕΛ και τώρα πλέον με τη φυγή τους ομολογούν την αδυναμία τους.

Το εγκληματικό βέβαια όλης αυτής της ιστορίας είναι να επιστρέψουν και πάλι στις θέσεις τους αν το αρμόδιο υπουργείο δεν κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις τους. Βέβαια οι ίδιοι επιμένουν στην επιστολή της παραίτησής ότι η πρόθεσή τους είναι αμετακίνητη και η παραίτηση τους αμετάκλητη αλλά το σκηνικό έτσι όπως διαμορφώνεται σε τέτοιου είδους διαβεβαιώσεις πλέον δεν δίνει κανείς αξία στο βαθμό που η συγκεκριμένη διοίκηση δείχνει να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τις κάθε φορά επιθυμίες αγνώστων προσώπων. Να σημειωθεί ότι πλέον οφείλουν να σκεφτούν σοβαρά οι πολιτικοί παράγοντες της περιοχής όχι για το μέλλον του οποιουδήποτε στελέχους που είναι στον περίγυρό τους και το οποίο επιθυμεί να κάνει ασκήσεις πολιτικής γυμναστικής αλλά κυρίως το μέλλον της έκθεσης που είναι σε περιδίνηση. Αν βεβαίως χρειάστηκε ένας χρόνος για να βρεθούν κάποια στελέχη από τον πολιτικό και κομματικό στρατό του ΣυΡιζΑ γίνεται κατανοητό ότι η άμεση παραίτησή τους δεν πρέπει να συνοδεύεται με αναζήτηση αντικαταστατών σε παρόμοια χρονικό διάστημα


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

Έχουμε 35 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση