Sign Up Login

Ρεσιτάλ από χαμένες ευκαιρίες
Ειδήσεις - Τοπικές
Τετάρτη, 05 Ιανουάριος 2011 11:17

"Δεν μπορεί στο  Νομό Φθιώτιδας να ορίζεται και να θεωρείται ότι έχει ένα ύψος ΑΕΠ 84% μεγαλύτερο ή μικρότερο από αυτό της Κέρκυρας ή της Λευκάδας ή της Κεφαλονιάς” δήλωνε χθες από το βήμα της βουλής η βουλευτής Φθιώτιδας κ. Κατερίνα Μπατζελή για να συμπληρώσει πως «Είναι ποσοστά τα οποία, πραγματικά, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα¨ και μεταξύ όλων των άλλων να καταλήξει λέγοντας πως « Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως ποσοστό στήριξης το 15% στη Φθιώτιδα». Ως θέση λοιπόν ακούγεται ιδιαίτερα

ευχάριστα αρκετά μαχητική και με μια συγκεκριμένη στόχευση. Δυστυχώς όμως τα πράγματα στην Ε.Ε. είναι εντελώς διαφορετικά. Ολο αυτό το σκηνικό με τις ενισχύσεις μέχρι το 2013 αποτυπώνεται σε ένα πλαίσιο διαλόγου μεταξύ του κράτους και της Ε.Ε. όπου καθορίστηκαν συγκεκριμένα πράγματα που έχουν αποτυπωθεί σε κείμενο απόφασης από 31 Αυγούστου του 2006. Να βγάλει τον γνώριζαν οι πάντες και πολύ δε περισσότερο η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κατερίνα Μπατζελή που τότε ήταν ευρωβουλευτής ότι την 1η Ιανουαρίου 2011 οι κάθε λογής επιδοτήσεις θα μειώνονταν στο 15% και οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν μέχρι και 20% επιπλέον για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση οι ενισχύσεις στη Φθιώτιδα δεν μπορούν να ξεπεράσουν το 35%. Για να καταλήξει για την σε μια διαπραγμάτευση μέσα στην Ε.Ε. η οποία μάλιστα αποτυπώνεται και περιγράφεται σε ένα κείμενο το οποίο ένα άκρως αναλυτικό. Έχει αξία να διαβάσουν αυτό το κείμενο (εδώ) για να δούμε τους μηχανισμούς μέσα από τους οποίους καθορίζονται αρκετά πράγματα ακόμη και στο μέλλον. Εκείνο που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι αυτό το κείμενο στην ώρα του το δεύτερο εξάμηνο του 2006 τέθηκε σε δημόσιο διάλογο αλλά τότε κανείς δεν εκφράστηκε και για τίποτα. Όχι μόνο κόμματα και πολιτικοί ούτε καν επιχειρηματικοί και θεσμικοί φορείς ούτε καν η αυτοδιοίκηση. Ίσως τότε έβλεπαν το θέμα ως ιδιαίτερα απόμακρο. Αντιμετωπίσουν και αυτό που όμως αντιμετώπισαν τα επιμέρους ζητήματα που έχουν ανεπανόρθωτα πλήξει την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μας έκλειναν πονηρά το μάτι προβάλλοντας ένα ρόλο «καταφερτζή» και τέλος πάντων μιας μελλοντικής δυνατότητας ανατροπών. Μέσα από τις αποκαλύψεις όλο εκείνο το διάστημα είναι μια συνεχή αρθρογραφία όχι μόνο αναδείξαμε τα συγκεκριμένα θέματα αλλά καταδείξαμε το έλλειμμα της έκφρασης της περιοχής. Κινδυνεύσουν σε αρκετά σημεία να διεκδικήσουν τον τίτλο του γραφικού. Εισπράξαμε δημόσια σχόλια από τους κρατούντες εκείνης της εποχής ότι πρόκειται για «στρεβλές πολιτικές έμμονες». Όλα αυτά συνδυασμένα και εκείνη την εποχή με την κατασπατάληση των δυνατοτήτων είχαν ήδη δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο έρχεται τώρα σαν τείχος αξεπέραστος μπροστά μας. Τουλάχιστον μέσα απ' αυτά τα οποία ακούγονται στη βουλή τώρα νοιώθουμε την ηθική δικαίωση ότι τα είχαμε προβλέψει, πέντε χρόνια πριν. Τα είχαμε προαναγγείλει σε όλο τους το μεγαλείο για τα είχαν προσεγγίσει μήνες θα είναι και λεπτομέρεια όπως και άλλα αρκετά πράγματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της περιοχής.

Και τώρα;

Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι έστω και να σηκώσουμε τα μανίκια της δήθεν αγωνιστικής προσπάθειας. Έχουμε σημειώσει από το παρελθόν ότι τούτος ο τόπος έχει ένα τεράστιο έλλειμμα τεκμηρίωσης. Ούτε μπορεί αλλά ούτε και θέλει να επεξεργαστεί συγκεκριμένα στοιχεία που έχουν αναφορά σε μέλλοντα χρόνο, δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις και πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αποκτήσει το πολιτικό κουράγιο για να καθορίσει πράγματα τα οποία ελάχιστα έχουν σχέση με το παρόν. Δεν θέλει να σταματήσει την κατανάλωση των ευκαιριών, δεν μπορεί να αρνηθεί την ευκαιριακή αντιμετώπιση καθοριστικών ζητημάτων και αρνείται πεισματικά να δει τα πράγματα στην ώρα τους και με τον τρόπο αυτά πρέπει.

Δεν είναι οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν με λιγότερα χρήματα. Άλλωστε και εκείνοι που θεώρησαν ότι θα πάρουν περισσότερα ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτα αλλά για άλλους λόγους. Δεν έχει αξία αυτού του τόπο αν η ενίσχυση των επενδύσεων θα είναι με 15, 30 ή 50 και 60%. Το πρώτο που πρέπει να σκεφτεί είναι να σταματήσει να καταναλώνει ευκαιρίες και έναν μια και μια πραγματικότητα. Οφείλει να σταματήσει να αφορά παραμορφωτικούς φακούς και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα στην ώρα τους. Θα πρέπει να καταλάβει ότι το «ζεστό νερό» έχει ανακαλυφθεί από άλλους. Δεν είναι υπόθεση πολιτικών είναι υπόθεση και πολιτικών. Δεν είναι υπόθεση κάποιων παραγόντων αλλά είναι μια διαμορφωμένη κουλτούρα υστέρησης όπως την έχουμε ονομάσει που διαπερνά το θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο της κεντρικής Ελλάδας ιδιαίτερα της Φθιώτιδας. Σε διαφορετική περίπτωση είναι αυτονόητο προσέρχονται και χειρότερες μέρες.

 Γιώργος Παλαμιώτης

 ΣΣ: Έχει αξία να διαβάσουν το κείμενο της απόφασης (εδώ)για το πώς διαμορφώνονται κάποια πράγματα και για ποιους λόγους για να καταλάβουμε ότι στην Ε.Ε. μπορεί να είναι για το καθεστώς διαπραγμάτευσης αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται στην ώρα της και με όρους.


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα177
mod_vvisit_counterΧτες2127
mod_vvisit_counterΕβδομάδα4928
mod_vvisit_counterΠροηγ. Εβδομάδα23661
mod_vvisit_counterΜήνας66410
mod_vvisit_counterΠροηγ. Μήνας82924
mod_vvisit_counterΣυνολικά7735696

Έχουμε 59 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση