Sign Up Login

ΚΕΚ: Κατάρτιση με αμοιβή για 6.252 μακροχρόνια ανέργους
Ειδήσεις - Τοπικές
Τετάρτη, 23 Απρίλιος 2014 11:10

Πρόγραμμα εκπαίδευσης ανέργων με 312 σεμινάρια. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης

Στην άμεση υλοποίηση του προγράμματος για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες προχωρούν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Hδη τα εγκεκριμένα ΚΕΚ προετοιμάζονται καταλλήλως προκειμένου να προχωρήσουν στη δημοσίευση των δράσεών τους. Το πρόγραμμα θα ωφελήσει 7.713 ανέργους, οι οποίοι ανήκουν στις ΕΚΟ (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με αναπηρία, αποφυλακισμένοι, οροθετικοί, πρώην χρήστες ουσιών, θύματα ενδοοικογενειακής βίας κ.ά.), ενώ αφορά συνεκτικές δράσεις για την κοινωνική ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας.

Στις περιφέρειες Κρήτη, Ιόνιο, Β. Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Ηπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησος θα καλυφθούν 4.041 θέσεις, ενώ σε 3.540 ανέρχονται οι ωφελούμενοι των Περιφερειών Αττικής, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, στο Νότιο Αιγαίο και στη Στερεά Ελλάδα αναμένεται να καλυφθούν 633 θέσεις.

Οι 6.252 θέσεις σε 312 σεμινάρια αφορούν μακροχρόνια ανέργους, θύματα οικογενειακής βίας, αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες, ανθρώπους σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούμενα από φτώχεια, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και αιτούντες άσυλο, ενώ οι υπόλοιπες 1.461 θέσεις απευθύνονται σε ΑΜΕΑ, απεξαρτημένα άτομα ή άτομα υπό απεξάρτηση και φυλακισμένους.

Οι τομείς στους οποίους θα καταρτιστούν οι άνεργοι είναι: επαγγέλματα περιβάλλοντος, υγεία - πρόνοια, αθλητισμός - πολιτισμός - επικοινωνίες, παιδαγωγικά, οικονομικά - διοίκηση, πληροφορική, τουρισμός - παροχή υπηρεσιών, αγροτικά και τεχνικά - μεταφορές.

Τα στάδια
Το πρόγραμμα είναι σπονδυλωτό και περιλαμβάνει τέσσερα στάδια, την προκατάρτιση, τη θεωρητική κατάρτιση, την πρακτική άσκηση των καταρτιζόμενων και την τοποθέτηση του 15% τουλάχιστον των καταρτισθέντων των προγραμμάτων σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης.

Η προκατάρτιση διαρκεί από 100 έως 200 ώρες, ενώ η κατάρτιση από 350 έως 400 ώρες και αποτελείται από θεωρητικό μέρος και πρακτική άσκηση.

Οι άνεργοι, με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος, λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα πέντε ευρώ μεικτά ανά ώρα ή έξι ευρώ μεικτά εάν είναι άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), οροθετικοί ή άτομα απεξαρτημένα ή υπό απεξάρτηση.

Μάλιστα, οι προσληφθέντες θα απασχοληθούν για τουλάχιστον τρεις μήνες και θα λάβουν 70 ημερομίσθια (πλήρους απασχόλησης) μέσα σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών από το τέλος της κατάρτισης.

Το κόστος
Το συνολικό κόστος του προγράμματος αγγίζει τα 85.000.000 ευρώ. Στις Περιφέρειες Κρήτης, Ιονίων Νήσων, Β. Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου Θεσσαλίας και Δ. Ελλάδας αντιστοιχούν 42 εκατ. ευρώ, ενώ σε 36 εκατ. ανέρχεται το κόστος του προγράμματος για τις περιφέρειες της Αττικής, της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας. Τέλος, επτά εκατομμύρια θα δαπανηθούν προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα στο Νότιο Αιγαίο και στη Στερεά Ελλάδα.

Δικαιούχοι
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνεργοι όλων των εκπαιδευτικών επιπέδων, εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν επίδομα και ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, όπως: άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, Θύματα trafficking, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, αιτούντες άσυλο, φυλακισμένοι και αποφυλακισμένοι, πρώην χρήστες ουσιών, οροθετικοί, άστεγοι, άτομα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια, άτομα που υπόκεινται σε διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και λόγω ταυτότητας κοινωνικού φύλου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ
Τα τέσσερα στάδια του προγράμματος των ΚΕΚ

1 Προκατάρτιση

Οι ώρες προκατάρτισης δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 150 ώρες και να είναι λιγότερες από 100 ώρες. Θα περιλαμβάνουν προπαρασκευαστικές ενέργειες, που αφορούν την προετοιμασία των ανέργων και τη βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων. Ενδεικτικά μπορεί να είναι οι εξής: Αλφαβητισμός (ανάπτυξη δεξιοτήτων γραφής, ανάγνωσης, χρήσης αριθμών), βασική ορολογία ξένης γλώσσας, Επαγγελματική ορολογία αντίστοιχη με το πρόγραμμα κατάρτισης που θα ακολουθήσει, βασικές γνώσεις χειρισμού Η/Υ και ενημέρωση για νομικά θέματα (ασφαλιστικά δικαιώματα, εργασιακά, νομοθεσία για ζητήματα στέγης, ενημέρωση για προνοιακούς φορείς).

2 Θεωρητικό μέρος κατάρτισης

Το θεωρητικό μέρος κατάρτισης πρέπει να συσχετίζεται άμεσα με το εκπαιδευτικό αντικείμενο που επιλέγεται, με βάση τόσο τις ανάγκες της αγοράς εργασίας όσο και τις ιδιαιτερότητες της ομάδας στόχου, ενώ πρέπει να αποτελεί το 20% μέχρι 50% του συνόλου των ωρών της κατάρτισης του προγράμματος.

3 Πρακτική άσκηση
Η διάρκεια του πρακτικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης θα καλύπτει το 50% - 80% αντίστοιχα των συνολικών ωρών της κατάρτισης του προγράμματος.

Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους του προγράμματος κατάρτισης (πρακτική άσκηση) θα πραγματοποιηθεί σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή εταιρείες και φορείς του ιδιωτικού τομέα οι οποίες σχετίζονται με το αντικείμενο κατάρτισης.

4 Υποχρεωτική πρόσληψη
Οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να προσλάβουν τουλάχιστον το 15% των καταρτισθέντων των προγραμμάτων προκατάρτισης - κατάρτισης που θα αναλάβει να υλοποιήσει ο Ανάδοχος ανά Τύπο Περιφερειών (Υποέργο). Οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να είναι σχετικές με το αντικείμενο κατάρτισης, ενώ θα έχουν διάρκεια τριών μηνών.


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα219
mod_vvisit_counterΧτες2372
mod_vvisit_counterΕβδομάδα2591
mod_vvisit_counterΠροηγ. Εβδομάδα19302
mod_vvisit_counterΜήνας42312
mod_vvisit_counterΠροηγ. Μήνας68061
mod_vvisit_counterΣυνολικά10092002

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση