Sign Up Login

Στη Λέσβο την Πέμπτη Τσίπρας και Σουλτς
Ειδήσεις - Ελλάδα
Δευτέρα, 02 Νοέμβριος 2015 11:02

Τη Λέσβο αναμένεται να επισκεφθούν την ερχόμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να διαπιστώσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και τη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για το προσφυγικό. Σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ξεκινά κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ενώ σύμφωνα με την «Αυγή», το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μάρτιν Σουλτς θα επισκεφθούν το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος», όπου μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα παρακολουθήσουν την αναχώρηση προσφύγων για το Λουξεμβούργο.
Την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Γιάννης Μουζάλας και οργανώσεις οι οποίες καθημερινώς βρίσκονται στο πλευρό προσφύγων και μεταναστών θα επισκεφθούν το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου.
Για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό με τη συμμετοχή συναρμόδιων φορέων.

Η Αθήνα έχει πρωτοστατήσει στη διαδικασία ενεργοποίησης των θεσμών στην ΕΕ ώστε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα, και επομένως η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς δημιουργεί προσδοκίες ώστε να κινηθεί ένας ικανός πολιτικός μοχλός για την ενεργοποίηση εκείνων των δυνάμεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που υποστηρίζουν μια ανθρωπιστική πολιτική στο προσφυγικό ζήτημα.
Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές, εκτός από την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς, προγραμματίζεται σειρά συσκέψεων με τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με τις προσφυγικές ροές, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για την καλύτερη οργάνωση των χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων, αλλά και την επίλυση προβλημάτων που ανακύπτουν λόγω του όγκου των προσφυγικών ροών.
Στο επίκεντρο των κινήσεων που θα εκδηλωθούν είναι και η προσπάθεια για μια αποτελεσματικότερη επιστράτευση κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ θα υπάρξουν και εθελοντικές δράσεις για τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίηση της κοινής γνώμης, που τις τελευταίες ημέρες παρακολουθεί τη μακάβρια λίστα των νεκρών προσφύγων στα νερά του Αιγαίου να μακραίνει.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναδείξει, στις επαφές που θα έχει, τον ρόλο της Ελλάδας ως χώρας πρώτης γραμμής για την υπεράσπιση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν όσα ανέφερε στη Βουλή για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας.


Τσίπρας: Μαζί με τις σορούς, το Αιγαίο ξεβράζει και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό
Κινητικότητα και πρωτοβουλίες αναμένεται να εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα και στο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Η κυβέρνηση έχει εξ αρχής δηλώσει τη θέση της που συνοψίζεται στο ότι η αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, η οποία αποτελεί τη βασική πύλη εξόδου των προσφύγων προς την Ευρώπη, μπορεί να συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού. 
Αυτό μπορεί κυρίως να γίνει με την ενίσχυση της φύλαξης των τουρκικών συνόρων, αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού επανεγκατάστασης προσφύγων από το τουρκικό έδαφος. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης συνοδεύεται με την επισήμανση ότι κάθε βήμα συνεννόησης με τη γειτονική χώρα πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι ο ρόλος που διεκδικεί η Ελλάδα είναι να μην παρακολουθεί απλώς τη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία, αλλά να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις και δράσεις και να παίξει τον ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στα δύο μέρη. Όπως δε αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «προς την κατεύθυνση αυτή, θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα σχετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες».


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα4125
mod_vvisit_counterΧτες3246
mod_vvisit_counterΕβδομάδα14193
mod_vvisit_counterΠροηγ. Εβδομάδα23700
mod_vvisit_counterΜήνας41388
mod_vvisit_counterΠροηγ. Μήνας115265
mod_vvisit_counterΣυνολικά8535266

Έχουμε 111 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση