Sign Up Login

Κρίσιμη εβδομάδα για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα
Ειδήσεις - Ελλάδα
Δευτέρα, 10 Μάρτιος 2014 13:07

Κρίσιμη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα είναι η τρέχουσα εβδομάδα, η οποία ξεκινά σήμερα Δευτέρα με την επισκόπηση της ελληνικής προόδου από το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).

Απώτερος στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη της εβδομάδας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Eurogroup να εγκρίνει μέσω τηλεδιάσκεψης την εκταμίευσης της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ. Προς τον σκοπό αυτό, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθούν προς ψήφιση στην Βουλή πολλές διατάξεις με τις οποίες θα «κλείνουν μέτωπα» της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι κ.κ. Ματθίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) βρίσκονται από χθες στις Βρυξέλλες, όπου θα ενημερώσουν σήμερα το Eurogroup για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ αναμένεται να κάνουν μια θετική αναφορά προόδου και εν συνεχεία θα επιστρέψουν στην Αθήνα μεθαύριο Τετάρτη ώστε να ολοκληρώσουν την επικαιροποίηση του Μνημονίου.

Τρόικα και κυβέρνηση ήλθαν σε συμφωνία ώστε το θέμα των κεφαλαιακών αναγκών τραπεζών να μην αποτελέσει προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης, κάτι που αρχικά αποτελούσε αξίωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ακόμη, συμφωνήθηκε να ύπαρξη ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές στο ζήτημα του χρόνου που θα απαιτηθεί για να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Πάντως, για το θέμα των ενστάσεων του ΔΝΤ στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να τοποθετηθεί σήμερα το Eurogroup, το οποίο θα κλιθεί να προσδιορίσει τον τρόπο -και την αρμοδιότητα- με την οποία θα εμπλέκεται εφεξής το Ταμείο στα ζητήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Τα ανοικτά μέτωπα

Πάντως, η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα απαιτήσει και «πολιτικές» συναινέσεις, καθώς η τρόικα  διαφωνεί σε αρκετά ζητήματα, ενώ εγείρει διαρκώς νέες αξιώσεις.

Είναι ενδεικτικό πως εκτός από το θέμα των ομαδικών απολύσεων και της μειώσεως των εργοδοτικών εισφορών ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ έθεσαν στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτημα αλλαγής του νομού για τις απεργίες, την επέκταση της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετιών) στον ιδιωτικό τομέα και μετά το 2017, αλλά και επαναφοράς του θεσμού της ανταπεργίας (lockout). Η τρόικα θέτει ζήτημα και για τα οικονομικά στοιχεία για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, προειδοποιώντας πως εάν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις, πολλά ταμεία συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΕΕ δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθούν την καταβολή συντάξεων από το 2016.

Ομοίως στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Υγείας η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη στην ελληνική πρόταση για τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο διαθέσεως των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) εντός των φαρμακείων με πλαφόν στην ανώτατη τιμή, ενώ το ίδιο ισχύει και για το πλαφόν στον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής υπερβάσεων (clawback) των φαρμακευτικών δαπανών, όπου η Κυβέρνηση θέλει να καθοριστεί άνω των 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ήδη έγινε γνωστό πως στην επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θα συμπεριληφθεί το θέμα της ιατρικής κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών.

Για τις μεταρρυθμίσεις σε αγορές υπηρεσιών και προϊόντων με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά το ζήτημα τους γάλακτος, των φαρμάκων, κ.α., θα εξετασθούν από την Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ. Στο σκέλος των υπηρεσιών η τρόικα πιέζει για αλλαγές στην ναυτιλία, με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και στην θάλασσα και ζητεί επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων, αλλά και παρεμβάσεις στις ρυθμιστικές αρχές λιμένων.

Στα ζητήματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως η τρόικα ζητεί δεσμευτικούς στόχους κινητικότητας συνδεδεμένους με απολύσεις, ενώ φέρεται να έχει ζητήσει την διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για την χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών και την καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες. Ακόμη, ζητεί νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και του 2014 η τρόϊκα δεν έχει ακόμη αποφανθεί , γεγονός που από την ελληνική πλευρά αποδίδεται στην διστακτικότητα που δείχνει η τριμερής, λόγω μεθοδολογικών σφαλμάτων στα οποία είχε προχωρήσει πέρυσι και την είχαν οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς. Πάντως, στο επικαιροποιημένο μνημόνιο θα τονίζεται πως ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις που θα οδηγούν σε δημοσιονομικές αποκλίσεις θα καλύπτονται με ισοδύναμα μέτρα.

Τέλος, εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να δρομολογηθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών, αλλά και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην φορολογία με το οποίο θα επέρχονται αλλαγές στον φόρο υπεραξίας, στον συμψηφισμό οφειλών, στην αύξηση του ακατάσχετου ορίου και στα φορολογικά πρόστιμα. Η τρόικα δεν έχει αποδεχθεί τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στα φορολογικά , ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει ακόμη και σε μονομερή φορολόγηση εάν τελικώς δεν επέλθει συμφωνία.


blog comments powered by Disqus
 

Καιρός

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα273
mod_vvisit_counterΧτες2372
mod_vvisit_counterΕβδομάδα2645
mod_vvisit_counterΠροηγ. Εβδομάδα19302
mod_vvisit_counterΜήνας42366
mod_vvisit_counterΠροηγ. Μήνας68061
mod_vvisit_counterΣυνολικά10092056

Έχουμε 55 επισκέπτες συνδεδεμένους
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση